Gorąca Korzenna Kawa Pomarańczowa


 Witajcie kochani .Przepraszam ,że mnie nie było przez parę dni ,ale choroba nie wybiera ...ale dziś wracam do Was  z nowymi przepisami .Dziś wlatuje mój ulubiony przepis na korzenną kawę z pomarańczą.Ten przepis łączy klasyczną kawę z ciepłymi przyprawami i cytrusową nutą, tworząc wyjątkowy smak.Zapraszam.

Składniki na 1 porcję :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
200 ml.świeżo zaparzonej kawy
​1/4 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
​Szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej, jeśli masz)
​Szczypta kardamonu (najlepiej świeżo zmielonego)
​1 plasterek pomarańczy (z grubszą skórką, jeśli to możliwe)
 1-2 sztuki goździków 
​1 łyżeczka brązowego cukru,miodu, lub syropu klonowego well erytrol
::::::::::::::::::;::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wziąć filiżankę, w której podajesz kawę, lub mały dzbanuszek/miseczkę. Włożyć do naczynia mielone przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon) oraz opcjonalne goździki. Dodaćwybrany słodzik (jeśli używasz).Wziąć plasterek pomarańczy i wycisnąć z niej trochę soku bezpośrednio do przypraw w filiżance (ok. 1/2 łyżeczki), a następnie przetrzeć skórką  brzegi naczynia, aby uwolnić olejki eteryczne. Można też delikatnie nakłuć skórkę plasterka i wrzucić go do naczynia.Ja dałam cały plasterek pomarańczy.Zaparzyć swoją ulubioną mocną czarną kawę i wlać ją bezpośrednio  na mieszankę przypraw i pomarańczę.Dokładnie wymieszać, aby rozpuścić słodzik i przyprawy. Pozwólcie kawie naciągnąć aromatem przez 1-2 minuty.Wyjąć plasterek  i ewentualne goździki (jeśli wolicie mieć czystą kawę) lub zostawić je jako dekorację.Możecie udekorować kawę świeżym plasterkiem pomarańczy, laską cynamonu lub posypać szczyptą cynamonu na wierzchu.

Jeśli lubicie bardzo intensywny smak, możecie przyprawy i skórkę z pomarańczy (bez białej części) zagotować  przez chwilę w małej ilości wody (ok. 50 ml) z cukrem, tworząc syrop, a dopiero potem dodać do tego świeżo zaparzoną kawę.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty