Karp w Sosie Imbirowym
Witajcie kochani.Dziś wjeżdża przepis na delikatnego i aksamitnego karpia ,w przepięknym duecie smaków z nutą imbirowo-cytrynowo - czosnkowej.Zapraszam.
Składniki:
:;:::::::::::::::
4 filety karpia
1 cebula
0.5 cytryny
Sól
Pieprz ziołowy
Na sos :
::::::::::::::
Ok.5 cm.średni korzeń świeżego imbiru startego na drobnej tarce
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy sezamowej lub oliwy z
oliwek
0.5 sztuki cytryny,skórka starta.i sok wyciśnięty
125 ml.bulionu warzywny
2 łyżki kremówki 30%
Sól
Pieprz ziołowy
Cukier/ erytrol
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;::::
Filety karpia myjemy ,osuszamy ,kroimy na mniejsze kawałki.Imbir i skórkę z cytryny zetrzeć na małych oczkach .Kawałki ryby posolić , popieprzyć.Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki .Na patelni rozgrzać oliwę ,dodać pokrojoną cebulę ,smażyć chwilę ,dodać teraz rybę i smażyć z każdej strony na złoty kolor .Dolać bulion warzywny ,śmietankę kremówkę,skórkę cytrynową ,sok wyciśnięty z cytryny i imbir starty,sos redukujemy na małym ogniu ,aż uzyska odpowiednią konsystencję ( jest dość rzadki ,więc możemy zagęścić go odrobiną mąki ).doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i gotowe.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz