Karp w Sosie Imbirowym


 Witajcie kochani.Dziś wjeżdża przepis  na delikatnego i aksamitnego karpia ,w przepięknym duecie smaków z nutą imbirowo-cytrynowo - czosnkowej.Zapraszam.

Składniki:
:;:::::::::::::::
4 filety karpia
1 cebula
0.5 cytryny 
Sól
Pieprz ziołowy 
Na sos :
::::::::::::::
Ok.5 cm.średni korzeń świeżego imbiru startego na drobnej tarce
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy sezamowej lub oliwy z
 oliwek
0.5 sztuki cytryny,skórka starta.i sok wyciśnięty 
125 ml.bulionu warzywny
2 łyżki kremówki 30%
Sól
Pieprz ziołowy
Cukier/ erytrol
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;::::
Filety karpia myjemy ,osuszamy ,kroimy na mniejsze  kawałki.Imbir i skórkę  z cytryny zetrzeć na małych oczkach .Kawałki ryby posolić , popieprzyć.Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki .Na patelni rozgrzać oliwę ,dodać pokrojoną cebulę ,smażyć chwilę ,dodać teraz rybę i smażyć z każdej strony na złoty kolor .Dolać bulion warzywny ,śmietankę kremówkę,skórkę cytrynową ,sok wyciśnięty z cytryny i imbir starty,sos redukujemy na małym ogniu ,aż uzyska odpowiednią konsystencję ( jest dość rzadki ,więc możemy zagęścić go odrobiną mąki ).doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i gotowe.Smacznego.



Komentarze

Popularne posty