Klopsiki Królewieckie ze Śledziem w Sosie z Grzybków Marynowanych


 Witajcie kochani .Dziś super przepis ,może rzadko spotykany w kuchni Polskiej ,jednak w naszym domu to danie królowało na stole   ,jednak warto przepis  przetestować  we własnej kuchni.Klopsiki są delikatne ,mają delikatny posmak śledzia,który nie przebija się w  daniu.Sos jest kremowy ,lekko kwaskowy, ale subtelny .Klopsiki królewieckie (Königsberger Klopse) to klasyczne danie kuchni pruskiej, słynne z delikatnych pulpetów cielęco-wieprzowych z charakterystycznym, pikantno-kwaśnym sosem na bazie bulionu, śmietany i kaparów. Jednak ja prezentuję tu nowatorskie i bogate w smaki podejście do tego dania, łącząc tradycyjne klopsiki, zawierające szczyptę morskiego smaku dzięki  śledzia  z gęstym, aromatycznym sosem, który zamiast kaparów wykorzystuje intensywność marynowanych grzybków. To połączenie niemieckiego dziedzictwa kulinarnego z polską tradycją wykorzystywania grzybów leśnych w marynacie.

Składniki:
:::::::::::::::::::
 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka cielęciny i wieprzowiny lub sama wieprzowina)
 1 czerstwa bułka lub 3-4 łyżki bułki tartej
1 szt. jajka 
1 mała cebula drobno posiekana i zeszklona na maśle.
1 płat śledzia l,bardzo drobno posiekany
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól 
Biały pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej ,
skórka otarta  z połowy cytryny

Składniki na bulion do gotowania klopsików ::::::::::::::;;;;;;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
1 mała cebula, 
1 liść laurowy,
 3 kulki ziela angielskiego, 
5 kulek pieprzu, 
szczypta soli.

Składniki na Sos Grzybkowy:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 1 słoik (ok. 300-350 g) marynowanych grzybków leśnych (np. podgrzybków, maślaków)
300 ml bulionu z gotowania klopsów
2 łyżki masła, 
2 łyżki mąki pszennej (na zasmażkę)
100 ml śmietany 18% 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Przygotowanie Klopsików. ​Jeśli używacie  bułki, namoczcie  ją w wodzie lub mleku, a następnie dokładnie odciśnijcie.W misce umieścić mięso mielone, odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, zeszkloną cebulę, posiekango śledzia, musztardę i przyprawy.​Wyrabiać masę ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładka i kleista.​Formować niewielkie klopsiki (o średnicy ok. 3-4 cm).

​2. Gotowanie Klopsików

W szerokim garnku zagotować bulion z przyprawami.​Do delikatnie gotującego się bulionu (powinien tylko "mrugać") ostrożnie włożyć klopsiki.​Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. ​Wyjąć ugotowane klopsiki i odłożyć na bok.Przecedzić bulion  i odlać ok. 300 ml na sos grzybowy.

​3. Przygotowanie Sosu Grzybkowego

​Grzybki marynowane odcedzić.Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki.​W rondelku rozpuścić masło i wsypać mąkę, mieszając, by powstała jasna zasmażka .​Powoli wlewać odmierzone 300 ml ciepłego bulionu z gotowania klopsów, cały czas energicznie mieszając rózgą, aby uniknąć grudek. Zagotować.Dodać pokrojone grzybki . Gotować kilka minut.​Zestawić sos z ognia. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącego sosu. Wlać zahartowaną śmietanę do reszty sosu, delikatnie mieszając.​Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.​Włożyć ugotowane klopsiki do gotowego sosu grzybkowego i delikatnie podgrzewać przez około 5 minut, aby przeszły smakiem.​Podawać gorące z tradycyjnym dodatkiem: puree ziemniaczanym i np. buraczkami lub inną delikatną sałatką.Smacznego!

Komentarze

Popularne posty