Klopsiki Królewieckie ze Śledziem w Sosie z Grzybków Marynowanych
Witajcie kochani .Dziś super przepis ,może rzadko spotykany w kuchni Polskiej ,jednak w naszym domu to danie królowało na stole ,jednak warto przepis przetestować we własnej kuchni.Klopsiki są delikatne ,mają delikatny posmak śledzia,który nie przebija się w daniu.Sos jest kremowy ,lekko kwaskowy, ale subtelny .Klopsiki królewieckie (Königsberger Klopse) to klasyczne danie kuchni pruskiej, słynne z delikatnych pulpetów cielęco-wieprzowych z charakterystycznym, pikantno-kwaśnym sosem na bazie bulionu, śmietany i kaparów. Jednak ja prezentuję tu nowatorskie i bogate w smaki podejście do tego dania, łącząc tradycyjne klopsiki, zawierające szczyptę morskiego smaku dzięki śledzia z gęstym, aromatycznym sosem, który zamiast kaparów wykorzystuje intensywność marynowanych grzybków. To połączenie niemieckiego dziedzictwa kulinarnego z polską tradycją wykorzystywania grzybów leśnych w marynacie.
Przygotowanie Klopsików. Jeśli używacie bułki, namoczcie ją w wodzie lub mleku, a następnie dokładnie odciśnijcie.W misce umieścić mięso mielone, odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, zeszkloną cebulę, posiekango śledzia, musztardę i przyprawy.Wyrabiać masę ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładka i kleista.Formować niewielkie klopsiki (o średnicy ok. 3-4 cm).
2. Gotowanie Klopsików
W szerokim garnku zagotować bulion z przyprawami.Do delikatnie gotującego się bulionu (powinien tylko "mrugać") ostrożnie włożyć klopsiki.Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Wyjąć ugotowane klopsiki i odłożyć na bok.Przecedzić bulion i odlać ok. 300 ml na sos grzybowy.
3. Przygotowanie Sosu Grzybkowego
Grzybki marynowane odcedzić.Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki.W rondelku rozpuścić masło i wsypać mąkę, mieszając, by powstała jasna zasmażka .Powoli wlewać odmierzone 300 ml ciepłego bulionu z gotowania klopsów, cały czas energicznie mieszając rózgą, aby uniknąć grudek. Zagotować.Dodać pokrojone grzybki . Gotować kilka minut.Zestawić sos z ognia. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącego sosu. Wlać zahartowaną śmietanę do reszty sosu, delikatnie mieszając.Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.Włożyć ugotowane klopsiki do gotowego sosu grzybkowego i delikatnie podgrzewać przez około 5 minut, aby przeszły smakiem.Podawać gorące z tradycyjnym dodatkiem: puree ziemniaczanym i np. buraczkami lub inną delikatną sałatką.Smacznego!
.png)


Komentarze
Prześlij komentarz