Korzenne Orzeźwienie: Piernikowy Sorbet
Witajcie kochani.Dziś mój ulubiony przepis na odświętny Sorbet Piernikowy.Kiedy myślimy o pierniku, natychmiast przywołujemy ciepło domowego ogniska, świąteczną atmosferę i intensywny zapach korzennych przypraw. Co jednak, gdyby połączyć ten klasyczny, otulający smak z orzeźwiającą, mrożoną konsystencją sorbetu? Piernikowy sorbet to niezwykła fuzja – lekki, chłodzący deser, który zaskakuje głębią i bogactwem piernikowego aromatu. Jest idealny jako eleganckie zakończenie świątecznej kolacji, lekki akcent w trakcie zimowego podwieczorku, a nawet jako oryginalny dodatek do kawy czy czekolady. Przygotowanie tego sorbetu jest prostsze, niż myślisz, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.
Składniki:
::::::::::::::::
3 białka kurze
1 pierniczek bez polewy i lukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżki cukru
150 gr.jogurtu naturalnego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodając po łyżeczce przyprawy do piernika i jogurtu naturalnego ,miksować .Całość przełożyć do foremki ,dodać pokruszony pierniczek ,wymieszać łyżką i zamrozić .Po 3 godzinach wymieszać znów całość .Podawać posypany piernikami lub orzechami .Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz