Kotlet Keto Mielone z Serem
Witajcie kochani.Dzis podziel się przepisem na przepyszne Keto Mielone .Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, a ich wersja keto jest równie pyszna i sycąca, idealnie wpisując się w zasady diety nisko węglowodanowej.Tradycyjne polskie kotlety mielony to synonim domowego obiadu. Jednak dla osób na diecie ketogenicznej, klasyczna bułka namoczona w mleku i bułka tarta do panierowania są wykluczone. Czy to oznacza rezygnację z tego dania? Absolutnie nie!Wersja keto zachowuje całą esencję smaku i soczystości, jednocześnie eliminując zbędne węglowodany. Sekret tkwi w zastąpieniu bułki i panierki składnikami bogatymi w tłuszcz i białko, takimi jak jajka, tarta cukinia lub sery. Dzięki temu kotlety są nie tylko zgodne z dietą, ale często bardziej aromatyczne i sycące ! To idealny, szybki i prosty posiłek dla każdego, kto ceni sobie zdrową i smaczną dietę .Ten przepis jest prosty, wymaga minimum składników, a dodatek sera sprawia, że kotlety są wyjątkowo soczyste i mają bogaty smak.
Składniki:
:::::::::::::::::::
500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki lub karkówki – o większej zawartości tłuszczu)
1 duże jajko
1 mała cebula (ok. 50g)
4 łyżki mąki migdałowej
40 g sera cheddar (startego) lub parmezanu1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez prasę, opcjonalnie)
2-3 łyżki smalcu gęsiego, wieprzowego lub masła klarowanego (ghee)
::::;;;:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce wybranego tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce umieścić mielone mięso, podsmażoną i ostudzoną cebulę, jajko, starty ser, mąkę migdałową oraz wszystkie przypraw.Wyrabiać masę ręką przez kilka minut. Im dłużej i dokładniej będziesz wyrabiać, tym kotlety będą bardziej zwarte i pulchne. Masa powinna być kleista i jednolita.Zwilżyć dłonie wodą i formować z mięsa okrągłe lub lekko spłaszczone kotlety. Jeśli używacie sera, możecie też uformować kotlet, zrobić w środku wgłębienie, włożyć dodatkowy kawałek sera i ponownie uformować kotlet.Rozgrzać pozostały tłuszcz na patelni na średnim ogniu. Smażyć kotlety po około 4-6 minut z każdej strony, aż będą pięknie zarumienione i upieczone w środku. Jeśli chcecie mieć pewność, że są dobrze upieczone, po zrumienieniu możecie przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 2-3 minuty na mniejszym ogniu.Gotowe kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi nisko węglowodanowymi dodatkami, np. z mizerią na śmietanie, surówką z kapusty kiszonej, albo z puree z kalafiora.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz