Odświętny Kisiel Porzeczkowo - Malinowy
Witajcie kochani .Dziś przepis bez ,którego nie można obejść się w domu ,jest to Kisiel Porzeczkowy z Malinami.Naturalny kisiel to idealny, lekki deser, który możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. W odróżnieniu od gotowych mieszanek, domowy kisiel jest pełen witamin, smaku prawdziwych owoców i nie zawiera zbędnych sztucznych dodatków. Połączenie czarnej porzeczki , bogatej w witaminę C o lekko cierpkim smaku, ze słodkimi i aromatycznymi malinami daje wyjątkowo zbalansowaną kompozycję. Ten deser świetnie sprawdzi się na ciepło jako rozgrzewająca przekąska lub na zimno w upalne dni.Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::
400 gr.malin i porzeczek ( mogą być mrożone )
500 ml.wody
3-5 łyżek cukru lub innego słodzidła
3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
100 ml.wody do rozrobienia skrobi
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Owoce umyć ,przepłukać jeśli są mrożone ,nie musicie ich wtedy rozmrażać .Wodę zagotować ,dodać cukier ,owoce .Gotować 10-15 minut , aby wydobyć ich smak.Przecedzic lub zostawić tak jak jest z owocami .W miseczce rozrobić skrobię z wodą .Kisiel jescze raz zagotować i na gotujący się wlać zawiesinę że skrobi ,mieszając ,zmniejszyć ogień ,aż Kisiel mam zgęstnieje.Wystarczy chwila .Przelać do miseczkę gotowy Kisiel i podawać z pierniczkiem w czekoladzie lub z kleksem bitej śmietany.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz