Pasteryzowane Mleko Krowie w Słoikach
Witajcie kochani .Dziś przepis na Pasteryzację Świeżego Mleka Krowiego.Przechowywanie mleka krowiego w słoikach to jedna z najstarszych metod zachowania jego świeżości na dłużej. Dzięki procesowi pasteryzacji w szklanych opakowaniach, możemy cieszyć się smakiem prawdziwego wiejskiego mleka bez obaw o szybkie zepsucie. Szkło, jako materiał neutralny, nie zmienia smaku napoju, co sprawia, że jest to najlepszy wybór dla osób ceniących jakość i ekologię.Ja zawsze zamawiam od rolnika kilka litrów mleka ,ale nie jestem wstanie od razu wszystkiego wypić czy wyrobić ,więc dla mnie taka pasteryzacja jest najlepsza .Mleko trzymamy w lodówce lub bardzo zimnej piwnicy do 10 dni.
Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
4 litry mleka świeżego od krowy
Słoiki 4 litrowe
Nakrętki do słoików
:::::::::::::::::::::::::::::::::::
Słoiki wraz z nakrętkami wyparzyć w garnku z gorącą wodą .Do słoików nalać mleka do 3/4 ich wysokości .Zakręcić nakrętki .Wstawić do piekarnika nastawionego góra - dół na 100 stopni i pasteryzować przez 30 minut.Girwce zostawić w piekarniku do wystudzenia .



Komentarze
Prześlij komentarz