Pierogi z Kurkami ze Złocistą Cebulką


Witajcie kochani .Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne pierogi z grzybami czyli z kurkami.Dlatego już dziś zanurzymy się w smaku pierogów z kurkami , które są kwintesencją kuchni: delikatne, ręcznie lepione ciasto, które skrywa w sobie aksamitne, aromatyczne nadzienie z leśnych grzybów.Świetna alternatywa dla pierogów z kiszoną kapustą i grzybami .Ale to, co naprawdę czyni to danie wyjątkowym, to jego zwieńczenie. Te smakowite pakuneczki podajemy hojnie polane złocistą , skarmelizowaną cebulką,  która dzięki powolnemu smażeniu zyskała głęboki, słodkawy smak i piękny, bursztynowy kolor. Chrupiąca, słona cebulka w połączeniu z ziemistym aromatem kurek i miękkością ciasta tworzy niezapomnianą kompozycję tekstur i smaków, obok której nie można przejść obojętnie. Przygotuj się na kulinarną podróż prosto do babcinej kuchni!Zapraszam.
 

Składniki na ciasto do pierogów :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
500 gr.mąki pszennej 450
1 szkl.gorącej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli 
::::::::::::::;;;;;;::::::::
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę ,zrobić dołek , dodać sól , wlać gorącą wodę i olej ,wymieszać szpatułką ,a potem zarobić ręcznie na elastyczne ciasto.Przykryć miseczka i zostawić na 30 minut aby ciasto odpoczęło .Po tym czasie wałkujemy i wycinam krążki .

Farsz z kurek:
::::::::::::::::;;;;:::::
0.5 kg.kurek świeżych lub mrożonych ( jeśli używacie mrożonych - to je na moczcie na kilka godzin w mleku i odcedzić ,aby straciły gorycz ) ja mam w zamrażarce już przygotowane .

1 duża cebula drobno posiekana
80 gr.masła
Sól
Pieprz czarny 
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurki obgotować w osolonej wodzie  ok.15 minut.Drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa.Na połowie masła usmażyć cebulę na złoty kolor z odrobiną miodu.Do cebulki dodać kurki i smażyć ok.30 minut na małym ogniu dodając resztę masła , aż będą  bardzo dobrze usmażone i odparowane z wody.Przyprawić solą i pieprzem.
Osobno usmażyć cebulkę na złoty kolor i polać nią pierogi.

Krążki ciasta nadziewamy łyżeczką farszem i zlepiamy brzegi formując pieroga .Gotujemy we wrzącej gotującej , osolonej wodzie  od wypłynięcia na wierzch 3-4 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową ,odsączamy i przekładamy do miski polewając każda wyjęta porcję smażoną cebulką ,żeby nam się  nie posklejały.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty