Pierogi z Kurkami ze Złocistą Cebulką
Składniki na ciasto do pierogów :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
500 gr.mąki pszennej 450
1 szkl.gorącej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
::::::::::::::;;;;;;::::::::
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę ,zrobić dołek , dodać sól , wlać gorącą wodę i olej ,wymieszać szpatułką ,a potem zarobić ręcznie na elastyczne ciasto.Przykryć miseczka i zostawić na 30 minut aby ciasto odpoczęło .Po tym czasie wałkujemy i wycinam krążki .
Farsz z kurek:
::::::::::::::::;;;;:::::
0.5 kg.kurek świeżych lub mrożonych ( jeśli używacie mrożonych - to je na moczcie na kilka godzin w mleku i odcedzić ,aby straciły gorycz ) ja mam w zamrażarce już przygotowane .
1 duża cebula drobno posiekana
80 gr.masła
Sól
Pieprz czarny
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurki obgotować w osolonej wodzie ok.15 minut.Drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa.Na połowie masła usmażyć cebulę na złoty kolor z odrobiną miodu.Do cebulki dodać kurki i smażyć ok.30 minut na małym ogniu dodając resztę masła , aż będą bardzo dobrze usmażone i odparowane z wody.Przyprawić solą i pieprzem.
Osobno usmażyć cebulkę na złoty kolor i polać nią pierogi.
Krążki ciasta nadziewamy łyżeczką farszem i zlepiamy brzegi formując pieroga .Gotujemy we wrzącej gotującej , osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch 3-4 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową ,odsączamy i przekładamy do miski polewając każda wyjęta porcję smażoną cebulką ,żeby nam się nie posklejały.Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz