Rurki z Kremem Pani Gieni
Składniki na Ciasto kruche :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3 szkl .mąki
250 gr.masła
250 gr.śmietany
16 gr.cukru waniliowego
Krem:
:::::::::::::
2/3 szkl .cukru
16 gr.cumru waniliowego( 1op.cukru waniliowego)
5 żółtek
2 szkl.mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 gr.masła
Ponadto:
::::::::::::::
Nie musowo:2 białka
10 łyżek cukru do posypania
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Składniki na ciasto kruche posiekać nożem , wyrobić ,wstawić do lodówki na ok.6 godzin a najlepiej na noc.
Teraz zrobimy krem - do rondelka wsypać cukier i żółtka , utrzeć na puszystą masę.Dodać mąkę , postawić na małym ogniu ,rozgrzać odrobinę i cienkim strumykiem dolewać gorące mleko ,mieszając .Gdy nabierze konsystencji gęstego budyniu ,odstawić do ostygnięcia .
Masło zmiksować ,dodawać po łyżce ugotowanego budyniu, miksując na krem .
Gotowe ciasto z lodówki podzielić na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkować
cienki na prostokątne placki o szerokości 30 cm.,a następnie placki kroić na wąskie paski 2 cm.Paski nawijać na blaszane formy do rurek..Rurki możemy posmarować białkiem,nie musowo,obsypać cukrem - ja akurat tego nie robiłam i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 220 stopniach ,góra - dół przez ok.15 minut.
Rurki napełnić kremem za pomocą szprycy .Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz