"Śledzie Pod Pierzynką" czyli Sałatka " Szuba "


Witajcie kochani.Dziś przepis na tradycjną polską sałatkę śledziową zwaną tradycyjnie "Szuba " ,a po swojsku zwana " Śledzie pod pierzynką".


 „Śledzie pod pierzynką to absolutna klasyka, bez której trudno wyobrazić sobie polski stół wigilijny czy karnawałowy. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – kolorowe warstwy warzyw i jajek ułożone na słonych filetach tworzą piękną kompozycję. Kluczem do sukcesu jest tutaj cierpliwość: sałatka smakuje najlepiej, gdy wszystkie smaki 'przegryzą się' przez kilka godzin w lodówce, tworząc idealną harmonię słonych, słodkich i kremowych nut.”Jeśli szukacie  sprawdzonego przepisu na imprezowy hit to  śledzie pod pierzynką jest dla Was .Jest  to sałatka warstwowa, która zawsze znika ze stołu jako pierwsza. Połączenie wyrazistego śledzia, słodkich buraków i delikatnego majonezu to zestawienie, któremu trudno się oprzeć. Jest prosta w przygotowaniu, efektowna i niezwykle sycąca – idealna na każdą rodzinną uroczystość.Choć w wielu domach znana jest jako 'szuba', ta warstwowa sałatka śledziowa to prawdziwy popis kulinarny zamknięty w szklanym naczyniu. Sekret jej popularności tkwi w kontrastach: znajdziemy tu miękkość gotowanych warzyw, chrupkość cebulki i charakterystyczny słony akcent śledzia. To danie, które udowadnia, że z kilku podstawowych składników można stworzyć potrawę godną królewskiego stołu.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::
6 szt.pojedynczych filetów śledziowych - pokroić w paski
300 gr.buraków - ugotować , obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
5 jajek ugotowanych na twardo - obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
3 marchewki - ugotować ,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
3 ziemniaki ugotowane w mundurku,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
1 cebula - drobno posiekać 
Pół pora ( biała część) - umyć i pokroić cienko w plastry
200 gr.ogorków korniszonów - odcedzić i pokroić w kosteczkę 
1 jabłko - obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
100 gr.startego na tarce o dużych oczkach sera cheddar 
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyzeczka musztardy
Sól i pieprz
Może być natka albo szczypiorek do dekoracji
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Do miski pokroić w paski filety śledziowe  ,na nie ułożyć obraną i posiekaną drobno cebulę .Posmarować po całej powierzchni łyżką majonezu .Teraz na majonez wyłożyć starte ziemniaki .Posmarować musztarda z wierzchu oraz łyżką majonezu .Posolić i popieprzyć pieprzem.Starte buraki wyłożyć na warstwę z majonezu ,oprószyć solą i pieprzem .Po burakach rozprowadzić łyżkę majonezu i jogurtu naturalnego.Starya marchewkę  wyłożyć na buraki z majonezem i jogurtem .Posmarować znowu majonezem i łyżką jogurtu naturalnego.Teraz dodać pokrojone w kostkę  korniszony i jabłko starte.Wyłożyć teraz  łyżkę majonezu i posypać startym jajkami .Na jajka wyłożyć starty ser cheddar.
I gotowe !.Sałatkę możemy udekorować natką pietruszki.Smacznego.
PS:
Sałatka najładniej wygląda w przezroczystym,  szklanym naczyniu


Komentarze

Popularne posty