Śledzie z Czosnkiem w Oliwie
Witajcie kochani.Dziś przepis na Śledzie w Majeranku ,Czosnku i Oliwie. Śledzie w oliwie z czosnkiem i majerankiem to absolutna klasyka, która łączy w sobie prostotę z bardzo wyrazistym, ziołowym charakterem. Majeranek nadaje im swojskiego aromatu, a czosnek zapewnia potrzebną ostrość. Śledzie w oliwie z czosnkiem i majerankiem to przepis, który w swojej prostocie nie ma sobie równych. To idealne połączenie delikatnej ryby z intensywnym aromatem ziół, które przywodzi na myśl smaki tradycyjnej, polskiej kuchni. Majeranek nie tylko świetnie podkreśla smak śledzia, ale sprawia też, że przekąska staje się lżejsza dla żołądka. To pozycja obowiązkowa na odświętnym stole, choć równie dobrze smakuje podczas zwykłej kolacji z pajdą świeżego chleba.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::
500 gr.filetów śledziowych
5 ząbków czosnku
Garść majeranku
3/4 szkl.oliwy
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę do miseczki.Śledzie kroimy w kawałki ,nacieramy czosnkiem .Układamy w słoiku,zalewając je oliwą.Odstawić do lodówki .Są aromatyczne już po kilku godzinach ,ale można je przygotować kilka dni wcześniej .Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz