Staropolska Zupa Grzybowa
Witajcie kochani.Dziś przepis z mojego domu na prostą , chłopską zupę grzybową , którą podawano na stół ,gdy za oknem robi. się chłodniej.Nic nie rozgrzewa lepiej niż gęsta aromatyczna zupa. Zupa grzybowa, ceniona za swój intensywny,leśny charakter,, jest klasykiem polskiej kuchni. W tym przepisie tradycję wzbogacamy o dodatek pęczaku i kaszy orkiszowej, która nie tylko nadaje zupie pożądanej treści, ale również wprowadza ciekawy, orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych.
To połączenie jest głęboko umamiczne dzięki grzybom suszonym sprawia to , że zupa grzybowa przestaje być tylko przystawką, a staje się pełnowartościowym, pocieszającym daniem obiadowym. Przygotuj się na kulinarną podróż do serca lasu, idealną na jesienne i zimowe wieczory na stoły w grudniu .Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::
3/4szkl.kaszy pęczaku
10 dag.kaszy orkiszowej
8 szkl.bulionu
10 dag.suszonych grzybów
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Sól
Pieprz czarny
:::::::::;;;;;;;::::::::::::::::::::::'::
Grzyby opłukać,zalać 2 szklankami wody ,dodać listek laurowy i ziele angielskie,gotować przez godzinę .Wodę zagotować z masłem i solą . Wsypać obie kaszę , ugotować ,uprażyć.Do wywaru z grzybami wlać bulion wymieszany z mąką żytnią pełnoziarnistą.Zagotować.Przyprawić
solą i pieprzem,wsypać kaszę .Podawać od razu po przyrządzeniu zupę .Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz