Staropolska Zupa Grzybowa


 Witajcie kochani.Dziś przepis z mojego domu na prostą , chłopską  zupę grzybową , którą podawano na stół ,gdy za oknem robi. się chłodniej.Nic nie rozgrzewa lepiej niż gęsta aromatyczna zupa. Zupa grzybowa, ceniona za swój intensywny,leśny charakter,, jest klasykiem polskiej kuchni. W tym przepisie tradycję wzbogacamy o dodatek pęczaku i kaszy orkiszowej, która nie tylko nadaje zupie pożądanej treści, ale również wprowadza ciekawy, orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych.
​To połączenie jest głęboko umamiczne dzięki grzybom suszonym sprawia to , że zupa grzybowa przestaje być tylko przystawką, a staje się pełnowartościowym, pocieszającym daniem obiadowym. Przygotuj się na kulinarną podróż do serca lasu, idealną na jesienne i zimowe wieczory na stoły w grudniu .Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::
3/4szkl.kaszy pęczaku 
10 dag.kaszy orkiszowej 
8 szkl.bulionu
10 dag.suszonych grzybów 
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 listek laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
Sól
Pieprz czarny 
:::::::::;;;;;;;::::::::::::::::::::::'::
Grzyby opłukać,zalać 2 szklankami wody ,dodać listek laurowy i ziele angielskie,gotować przez godzinę .Wodę zagotować z masłem i solą . Wsypać obie  kaszę , ugotować ,uprażyć.Do wywaru z grzybami wlać bulion wymieszany z mąką  żytnią pełnoziarnistą.Zagotować.Przyprawić
solą i pieprzem,wsypać kaszę .Podawać od razu po przyrządzeniu zupę .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty