Syrop ze Śliwek do Słoików


 Witajcie kochani.Dziś szybko przepis na Sok ze Śliwek.Gdy sadzone owoce osiągają szczyt dojrzałości, a letnie słońce nadaje im intensywną barwę, śliwki stają się idealnym kandydatem na przetwory. Choć często robimy z nich powidła czy kompoty, domowy sok ze śliwek to prawdziwy skarb, który pozwala zatrzymać ich słodycz i aromat na dłużej. Jest nie tylko pyszny, ale i banalnie prosty w przygotowaniu, stanowiąc fantastyczną bazę pod zimowe rozgrzewające napoje czy orzeźwiające koktajle.
​Śliwki to owoce, które kojarzą się z polską jesienią i bogactwem natury. Oprócz wyjątkowego smaku, kryją w sobie wiele dobrego dla zdrowia. Wyciskając z nich sok, otrzymujemy esencję witamin i naturalnych błonników. Ten przepis to powrót do tradycyjnych, babcinych metod konserwowania – bez zbędnych dodatków, z pełnym szacunkiem dla naturalnej słodyczy owoców. Przygotuj dużą partię, by móc cieszyć się tym śliwkowym eliksirem przez cały rok bo czy  jest lepszy sposób na uchwycenie smaku lata niż zamknięcie go w słoiku? Soczyste, dojrzałe śliwki to idealny surowiec na gęsty, aromatyczny sok, który zachwyca głębokim kolorem i intensywną, naturalną słodyczą. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć wyjątkowy dodatek do herbaty, deserów, a nawet mięsnych sosów. Zapomnij o sklepowych koncentratach – czas na prawdziwy, domowy smak śliwki!Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::
2 kg .śliwek
1 szkl.cukru
1 torebka cukru cynamonowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::

Ten przepis pozwala uzyskać syrop o intensywnym smaku owoców i delikatnej nucie cynamonu.

2 kg.świeżych śliwek węgierek lub innych

1 szkl.cukru (ok.250 gr.)

1 torebka cukru cynamonowego( zazwyczaj 10-15 gr.)

Ok.0.5 szkl.wody

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

​Śliwki dokładnie umyć ,  usunąć szypułki i wydrylować (usunąć pestki).​Pokroić śliwki na mniejsze kawałki – ćwiartki lub połówki.​Włożyć śliwki do dużego garnka o grubym dnie. Jeśli boicie się, że śliwki od razu się przypalą, dodajcie na dno około 1/2 szklanki wody. Dodać 1 szklankę cukru oraz torebkę cukru cynamonowego.​Garnek postawić na małym lub średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a śliwki zaczną puszczać sok.​Gotować śliwki na małym ogniu przez około 40-60 minut,aż owoce się rozpadną, a masa będzie dość luźna i wodnista.​Lekko przestudzoną masę ze śliwek przecedzić przez gęste sito lub gazę, aby oddzielić czysty sok (syrop) od miąższu i skórek. Możecie też użyć praski do ziemniaków, by wycisnąć więcej soku.Miąższ możecie wykorzystać do dżemów, powideł lub ciast – nie wyrzucać go!​Czysty syrop ponownie wlać  do garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby się zredukował (odparował) i zagęścił do pożądanej konsystencji.​Gorący syrop przelać do wcześniej wyparzonych i suchych butelek lub słoików, zakręcić.​Postawić na chwilę butelki do góry dnem. Możecie też je pasteryzować na mokro w garnku z wodą przez 10-15 minut lub na sucho w piekarniku.Po wystudzeniu syrop jest gotowy! Przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego.

Ps:

​Jeśli syrop jest dla Ciebie za rzadki, możesz dłużej go gotować, aby odparować wodę, lub dodać szczyptę kwasku cytrynowego, który nie tylko poprawi smak, ale i pomoże w konserwacji.


Komentarze

Popularne posty