Syrop ze Śliwek do Słoików
Witajcie kochani.Dziś szybko przepis na Sok ze Śliwek.Gdy sadzone owoce osiągają szczyt dojrzałości, a letnie słońce nadaje im intensywną barwę, śliwki stają się idealnym kandydatem na przetwory. Choć często robimy z nich powidła czy kompoty, domowy sok ze śliwek to prawdziwy skarb, który pozwala zatrzymać ich słodycz i aromat na dłużej. Jest nie tylko pyszny, ale i banalnie prosty w przygotowaniu, stanowiąc fantastyczną bazę pod zimowe rozgrzewające napoje czy orzeźwiające koktajle.
Ten przepis pozwala uzyskać syrop o intensywnym smaku owoców i delikatnej nucie cynamonu.
2 kg.świeżych śliwek węgierek lub innych
1 szkl.cukru (ok.250 gr.)
1 torebka cukru cynamonowego( zazwyczaj 10-15 gr.)
Ok.0.5 szkl.wody
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Śliwki dokładnie umyć , usunąć szypułki i wydrylować (usunąć pestki).Pokroić śliwki na mniejsze kawałki – ćwiartki lub połówki.Włożyć śliwki do dużego garnka o grubym dnie. Jeśli boicie się, że śliwki od razu się przypalą, dodajcie na dno około 1/2 szklanki wody. Dodać 1 szklankę cukru oraz torebkę cukru cynamonowego.Garnek postawić na małym lub średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a śliwki zaczną puszczać sok.Gotować śliwki na małym ogniu przez około 40-60 minut,aż owoce się rozpadną, a masa będzie dość luźna i wodnista.Lekko przestudzoną masę ze śliwek przecedzić przez gęste sito lub gazę, aby oddzielić czysty sok (syrop) od miąższu i skórek. Możecie też użyć praski do ziemniaków, by wycisnąć więcej soku.Miąższ możecie wykorzystać do dżemów, powideł lub ciast – nie wyrzucać go!Czysty syrop ponownie wlać do garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby się zredukował (odparował) i zagęścił do pożądanej konsystencji.Gorący syrop przelać do wcześniej wyparzonych i suchych butelek lub słoików, zakręcić.Postawić na chwilę butelki do góry dnem. Możecie też je pasteryzować na mokro w garnku z wodą przez 10-15 minut lub na sucho w piekarniku.Po wystudzeniu syrop jest gotowy! Przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego.
Ps:
Jeśli syrop jest dla Ciebie za rzadki, możesz dłużej go gotować, aby odparować wodę, lub dodać szczyptę kwasku cytrynowego, który nie tylko poprawi smak, ale i pomoże w konserwacji.



Komentarze
Prześlij komentarz