Szarlotka Po Królewsku Pani Gieni
Witajcie kochani.Dziś przepis pani Gieni na przepyszną Szarlotkę Królewską.Cudowny puszysty biszkopt ,jabłka duszone i cudowna pokrywa z bitej śmietany ,dają nam cudowny ,głęboki smak naszemu ciastu.Zapraszam.
Składniki na Biszkopt:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5 jajek
3 łyżki cukru lub erytrolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Białka i żółtka oddzielamy od siebie .Białka ubijamy na sztywno z cukrem ,dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze na gładką masę.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy .Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.Po tym czasie gotowe ciasto wyjąć i ostudzić na blasze .
Nadzienie Szarlotkowe:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2 kg.jabłek
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
0.5 litra śmietanki kremówki 36%
1 serek mascarpone (250 gr.)
1 łyżeczka cukru - do jabłek
1 łyzka cukru pudru do śmietany
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,przesmażyć z cukrem w garnku
Do gorących jabłek dodać suche galaretki ,wymieszać dokładnie .Ciepłą masę wyłożyć w całości na upieczony biszkopt, wyrównać i wystudzić całkowicie .Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gładką masę ,wyłożyć na całkowicie wystudzone jabłka.Calość można
posypać po wierzchu startą czekoladą.Smacznego.
PS.: ciasto przechowujemy w lodówce .!



Komentarze
Prześlij komentarz