Szneki z Bakaliami: Słodka Podróż Przez Tradycję
Witajcie kochani.Dziś słodki przepis na przepyszne Szneki z Bakaliami.
Zapraszam w kulinarną podróż do świata szneków z bakaliami – wypieku, który łączy w sobie puszystość drożdżowego ciasta z bogactwem i słodyczą suszonych owoców oraz orzechów. Często kojarzone z domowym ciepłem i świątecznymi stołami, szneki są czymś więcej niż zwykłą bułką; to symbol tradycyjnego cukiernictwa, który przetrwał pokolenia.
W tym wprowadzeniu zgłębimy historię i charakterystykę tych zawijanych słodkości, podkreślając, jak idealnie wyważone proporcje ciasta i aromatycznego, obfitego nadzienia z rodzynek, migdałów czy skórki pomarańczowej, tworzą niezapomniane doznanie smakowe. Czy jesteś gotów, by odkryć sekret ich niepowtarzalnego smaku i dowiedzieć się, jak przygotować idealne szneki, które z kradną Twoje serce i duszę .Zapraszam.
Składniki na ciasto drożdżowe
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
50 gr.Drożdży świeżych
150 ml.mleka letniego
300 gr.mąki pszennej (typ500)
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
Szczypta soli
Nadzienie Bakaliowe:
:::::::::::::::::::::::
50 gr.migdałów w słupkach
50 gr.rodzynek
30 gr.kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu ( 2 do bakalii +2 do drożdży ,ew.na wierzch)
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zaczyn- drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem 2 łyżek miodu lub cukru.Dodać 50 gr.mąki ,wymieszać.Odstawic na 10 -30 minut w ciepłe miejsce ,aż zaczyn wyrośnie .
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko ,sól i połowę pozostałej mąki.Wymieszać ( można użyć robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego ).Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż będzie gładkie i elastyczne.W misce wymieszać migdały ,rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową z 2 łyżkami miodu.Z ciasta uformować płaski prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm.Nadzienie z bakalii rozłożyć równomiernie na całej powierzchni prostokąta.Zwinąć ciasto ciasno w roladę , zaczynając od dłuższego boku.Dokładnie zlepić brzegi , a następnie pokroić roladę na ok.12 krążków ( szneki). Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Delikatnie spłaszczyć je dłonią. Posypać je cukrem brązowym.Bułeczki odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.,aż będą złociste .
Lukier do Szneków:
:::::::::::::::::::
1 szkl.cukru pudru ( 200 gr.)
2-3 łyżki stołowe gorącej wody lub soku z cytryny
::::::::::::::::::::::
Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki. Dzięki temu pozbędziecie się wszelkich grudek, a lukier będzie idealnie gładki. Stopniowo dodawać po jednej łyżce gorącej wody lub soku z cytryny do cukru pudru.Mieszać i ucierać masę za pomocą łyżki lub widelca. Robić to, aż uzyskacie gładką, jednolitą konsystencję, bez grudek.Jeśli lukier jest za gęsty , dodać jeszcze pół łyżeczki płynu.Jeśli lukier jest za rzadki , dosypać odrobinę cukru pudru.Lukier do szneków powinien być dość gęsty , ale jednocześnie na tyle płynny, aby powoli spływał z łyżeczki i łatwo rozprowadzał się po bułeczkach. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe szneki, a on szybko zastygnie, tworząc błyszczącą powłokę.
Jeśli chcecie , aby lukier był bardziej biały i miał inną strukturę, możecie użyć białka jaja zamiast wody/soku (jest to tzw. lukier królewski, ale w uproszczonej wersji). Zazwyczaj stosuje się 1 białko na 1 szklankę cukru pudru i uciera na gładką masę.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz